Sportski dan u vrtiću na Lastavica

26 Maja, 2021

Obzirom da se u mjesecu maju ove godine obilježava 75.godišnjica postojanja JU za predškolski odgoj i obrazovanje “Naše dijete” Tuzla, tim povodom su članovi stručnog tima Elzana Razić, dipl. edukator-rehabilitator i Damir Hadžiabdić, prof. tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a uz prisustvo i podršku odgajatelja i koordinatora vrtića “Lastavica”, organizovali radionicu i sportski dan za djecu pomenutog vrtića. Radionica je održana za svaku grupu pojedinačno zbog trenutne epidemiološke situacije, pridržavajući se svih mjera prevencije širenja zaraze od COVID-a 19. Radionica je održana u tri dijela:    

  • priprema (vježbe istezanja i zagrijavanja),
  • poligon prepreka,
  • takmičarska igra (trka u vrećama).

U uvodnom dijelu radionice  za djecu je pripremljena jednostavna rutina zagrijavanja koja se sastojala od laganih vježbi zagrijavanja i istezanja, jednostavnih i umjerenih aerobnih aktivnosti prilagođenih djeci predškolskog uzrasta. Cilj zagrijavanja jeste prevencija povreda i poboljšanje učinkovitosti .

Nakon vježbi zagrijavanja djeca su imala priliku da se okušaju na poligonu prepreka koji je unaprijed osmišljen i prilagođen njihovim sposobnostima. Prednost ovakvih oblika fizičke aktivnosti jeste taj što utiče na razvoj više motoričkih sposobnosti: snagu, brzinu, ravnotežu i koordinaciju s obzirom na različite vrste kretanja prilikom savladavanja prepreka (skokovi, preskakanje, provlačenje i sl).

Završni dio radionice osmišljen je kroz takmičarsku igru “trka u vrećama”. Osim same igre sa djecom se razgovaralo o pobjedama i porazima i kako se nositi sa različitim situacijama pobjeda i poraza.

Fizička aktivnost važan je aspekt svakog rasta i razvoja i kada je dobro organizovana i prilagođena uzrastu ima pozitivan uticaj na rast tijela, posebno skeletnog i mišićnog sistema. Fizička aktivnost doprinosi aktivaciji lokomotornog sistema i bitan je segment kvalitetnog razvoja. Vrlo je važno poticati djecu na kretanje jer pruža sve dobrobiti pshiofizičkog zdravlja, stimulaciju kognitivnih sposobnosti i socio-emocionalnih vještina. Osim toga predškolski period je pravo razdoblje za usmjeravanje djece u sport i različite sportske aktivnosti.

Svečano obilježena 75.godišnjica UstanoveOglas za prijem i upis djece