Rezanje makazama

16 Jula, 2021

Predškolski razvojni period pravo je vrijeme za izgradnju osnovnih vještina i sposobnosti, kako mentalnih tako i tjelesnih. Te osnovne vještine ključne su jer čine osnovu na kojoj se temelji sve ostale faze  obrazovanja i razvoja djeteta. Jedna od takvih vještina je i sjeckanje makazama.

Rezanje makazama mentalna je i tjelesna aktivnost koja pomaže premošćivanju i razvijanju snage mišića i prstiju, kao i bilateralne koordinacije i koordinacije oko-ruka.

Da bismo upšte započeli sa ovakvim i sličnim aktivnostima važno je da su djeca spremna, tj. da imaju dovoljno izgrađenje mišiće ruku i prstiju kao i koordinaciju oko-ruka. Takođe, da bi djeca ovladala vještinom rezanja makazama potrebno je dosta vježbe i ponavljanja. Najbolji rezultati se postižu kada su takve aktivnosti organizovane kroz igru.

Rezanje makazama ima brojne benefite za razvoj djeteta:

  • Rezanjem se djetetu omogućuje neprekidno otvaranje i zatvaranje šake te se na taj način razvijaju maleni mišiće na dlanu koji se također koriste za pisanje, slikanje i hvatanje stvari poput četkice za zube, kašike i viljuške, pa čak i za navlačenje hlača.
  • Rezanjem se poboljšava koordinacija oko-ruka (pomoću vida, obrade onoga što se vidi i istovremenog pokretanja ruke za izvršavanje zadatka).
  • Rezanjem se potiče dijete da koristi bilateralnu koordinaciju koristeći obje strane tijela istovremeno dok svaka ruka izvršava svoj zadatak. Npr. prilikom rezanja kruga, dijete mora jednom rukom držati papir i neprekidno ga okretati, dok druga ruka otvara i zatvara makaze i pomiče se naprijed za rezanje.
  • Rezanjem se kod djece razvija koncentracija i pažnja.

Sve navedene vještine pomažu djetetu u daljim fazama razvoja, te je jako važno da dijete ovlada njima u pravo vrijeme.

Zato je u vrtiću Poletarac održana radionica za djecu predškolskog uzrasta kroz različite i zabavne šablone za rezanje, a koju je organizovala Elzana Razić, dipl.edukator-rehabilitator, član stručnog tima JU za predškolski odgoj i obrazovanje “Naše dijete” Tuzla.

Pčelice posjetile kompleks PPG JelenPokazni čas svjetski poznate franšize BrainOBrain u JU Naše dijete Tuzla