Roditelji uredili dvorište vrtića ‘Poletarac’ i obezbijedili bolje uslove za psiho-fizički razvoj blizu 200 djece

28 Juna, 2019

Neformalna grupa roditelja djece iz vrtića ‘Poletarac’, koje se nalazi u okviru JU ‘Naše dijete’ Tuzla, organizovala se sa ciljem da uredi dvorište vrtića kako bi obezbijedili bolje uslove za pravilan psiho-fizički razvoj blizu 200 djece, korisnika vrtićkih usluga.

Uz podršku uprave JU ‘Naše dijete’, a posebno svih zaposlenih u vrtiću Poletarac uspješno smo priveli kraju projekat uređenja vrtićkog dvorišta. Projekat je najvećim dijelom podržan od strane Fondacije tuzlanske zajednice, kroz Fond za otvorene škole.

Veliku podršku dali su i roditelji djece koja pohađaju vrtić, kako u vidu novčanih donacija tako i volonterskog rada na poslovima uređenja dvorišta. Inicijalna vrijednost projekta bila je 1.950,00 KM, međutim uz veliku podršku roditelja, uposlenika i brojnih donatora kako u novcu tako i u robi i uloženom volonterskom radu, vrijednost projekta je na kraju oko 4.500,00 KM.

Projekat su, pored Fondacije tuzlanske zajednice, podržali i sljedeći donatori: Tehnograd-Company, Montaplan, Timing, OKK Sloboda, Coca-Cola HBC BiH, Bingo Tuzla, Studentski biro 99 Tuzla, Agricom Tuzla, Agro Musala, Plant, Eurofer i Duga shop Tuzla.

Realizacijom projekta smo dobili uređeno i dijelom obnovljeno dvorište vrtića, zasađen vrt sa voćem i povrćem kojeg su posadila djeca uz podršku odgajateljica, kao i veću povezanost i unaprijeđenu komunikacija na relaciji roditelji – vrtić, gdje smo svi bili u prilici dati svoj doprinos unapređenju uslova za djecu.

Cilj realizovanog projekta ‘Zeleni vrtić Poletarac – Rastimo zdravo’ je da djeca u vrtiću Poletarac provode vrijeme u uređenom i motivirajućem prostoru, baveći se sportom i igrajući edukativnim igrama, kao i da se uče korisnim vještinama i zdravom načinu života kroz uzgajanje voća i povrća u vlastitom vrtu.

Na taj način, sve ono što djeca uče sa učiteljicama i odgajateljicama kroz plan i program dobija praktičnu, korisnu i zabavnu stranu gdje djeca lakše usvajaju znanje kroz igru, uče se timskom radu, zdravim navikama i pozitivnom odnosu prema zdravoj hrani i prirodi, svom psihofizičkom razvoju i ukupno svom okruženju.

(tuzlanski.ba)

Poletarci u posjeti Zoološkom vrtuOdluka o upisu i prijemu djece u JU “Naše dijete” i spisak primljene djece