EVROPSKI DAN LOGOPEDIJE

07 Marta, 2023

Svake godine 6. Marta obilježava se Evropski dan logopedije s ciljem podizanja svijesti o poremećajima komunikacije, jezika, govora i gutanja, te ulogama logopeda.

Logopedi su stručnjaci koji se bave prevencijom, savjetovanjem, edukacijom, dijagnostikom i terapijom poremećaja komunikacije, jezika, govora, glasa, gutanja, čitanja i pisanja.

Njihova podrška potrebna je osobama svih životnih dobi.

To je je bio povod da obilježimo ovaj dan u odgojnojgrupi „Oblačići“, u vrtiću „Pčelica“.

Cilj radionice je bio da djecu upoznam sa zanimanjem logopeda. Ko je logoped, čime se bavi, gdje radi…Kroz razgovor i aktivnosti da djeci objasnim kako izgleda jedan logopedski tretman, te kroz primjere iz prakse pokažem kako je bilo i kako će biti nakon što „naučimo“ pravilno izgovarati. Djeca trebaju doći do zaključka da ne govorimo svi pravilno i da upravo zbog toga trebamo jedni drugima pomagati, a nikako se smijati i rugati drugarima i na taj način govor činiti još težim.

Nakon što smo naučili ko je logoped, čime se bavi, razliku u izgovorima pojedinih glasova, kao i razliku između pravilnog i ne pravilnog izgovora, prešli smo na praktični dio sa raznolikim zadacima…

Ivona Dragutinović

U POSJETI VATROGASNOJ STANICIRADIONICA: IZRADA ČESTITKI I POKLONA POVODOM 8 MARTA