Kreativnom radionicom u obdaništu Sunčica obilježen ‘Međunarodni dan djeteta"

19 Novembra, 2021

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. novembra jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu. Konvenciju je tada potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u historiji. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije. Povodom ‘Svjetskog dana djece‘ u obdaništu Sunčica koje djeluje i radi u sklopu Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje “Naše dijete” Tuzla danas je upriličeno obilježavanje 20. novembra.

Odlučili smo da kroz jednu kreativnu radionicu koja ima za cilj razvoj estetskog odgoja kod djece i svih kognitivnih vještina uključujući govorno-jezičke vještine kao i poticanje socio-emocionalnih vještina uključimo ukupno 40 djece iz dvije predškolsko-školske grupe. Sve navedene vještine će djeca razvijati kroz različite vrste zadataka koje je pripremio naš stručni tim’ – kazala je dipl.pedagog-psiholog Lejla Bajrami.

Bajrami kaže da je pandemija izazvana širenjem virusa COVID-19 jako mnogo otežala rad s djecom. Međutim, prema njenim riječima odgajatelji i svi drugi koji su uključeni u proces predškolskog odgoja djece ulažu dodatne napore kako bi posjedice pandemije na odgoj djece bile minimalne.

‘S pedagoško-psihološkog aspekta primjerice djeca koja se vrate iz izolacije ponekad imaju poteškoće u socijalizaciji urpkos činjenici da već godinama idu u vrtić. Također, kod djece koja određeni period provedu u izolaciji s roditeljima budu narušene socio-emocionalne vještine tako da će i današnja radionica biti pun pogodak. Nažalost, vrtići su zbog COVID-a 19 i u edukativnom planu dosta oštećeni jer nismo u mogućnosti da izvršavamo zadatke i radionice koje smo ranije bili u mogućnosti da realizujemo u saradnji sa roditeljima’ – pojašnjava Lejla Bajrami i upućuje apel roditeljima: ‘Ukoliko je već dijete izloženo sadržaju na tabletu ili mobitelu neka to bude kontrolisano odnosno neka to bude sadržaj koji je edukativan zapravo koristan za rast i razvoj djeteta. Znamo koliko je dnevno dozvoljeno da dijete bude izloženo određenim uređajima, a šta je sve preko te granice štetno. Također, želim da kažem kako je uvijek moguće pronaći alternativu i djecu je moguće zabaviti na razne druge načine. Volite djecu, budite sretni što ih imate’ – poručila je Bajrami. Član stručnog tima u obdaništu Sunčica je i diplomirani logoped Aida Junuzović koja povodom ‘Svjetskog dana djece’ želi skrenuti pažnju kako su djeca zbog sve većih obaveza roditelja zanemarena i tako bivaju više vremena izložena uticaju mobitela, tableta zbog čega dolazi do poremećaja u pravilnom govoru. ‘S djecom treba da komuniciramo svaki dan često, a to se može uraditi na jako jednsotavan način. Primjerice, djecu možemo uključiti u svakodnevne aktivnosti i s njima razgovarati. Kada mama sprema ručak treba da priča s djecom, imenuje radnje, razgovara. To će sasvim sigurno biti djeci zanimljivo. Od občnih rutinskih aktivnosti možemo napraviti zabavu za djecu. Također, za vrijeme šetnje s djecom treba razgovarati i objašnjavati im stvari. Danas roditelji i kada imaju neko slobodno vrijeme djecu odvedu u igraonicu gdje je zabava bez neke velike edukativne aktivnosti gdje nema empatije’ – smatra Junuzović i dodaje: ‘Bude situacija kada djeca prije svog maternjeg jezika počnu da izgovaraju riječi drugih jezika npr. engleskog, japanskog, njemačog itd. To dijete nije genijalac već je prekomjerno izloženo sadržaju na internetu i onda imamo djecu sa dvojezičnim problemom koja miješaju riječi maternjeg jezika sa drugim jezicima’ – upozorila je logoped Aida Junuzović.

Povodom ‘Svjetskog dana djece‘ iz obdaništa Sunčica šalju poruku da su djeca najveće blago u koju treba svakodnevno ulagati i raditi s njima kako bi sutra bili što spreminji na izazove koji ih očekuju. ‘Volimo i čuvajmo djecu. Poštujemo njihova prava, jer ulaganje u buduće generacije treba da bude misija svih nas zajedno’ – poručili su iz Sunčice. Podsjetimo, UNICEF je globalni lider u promociji i zaštiti prava djece u 190 zemalja svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Posljednjih gotovo 75 godina ova agencija Ujedinjenih nacija (UN) predano radi na zaštiti prava i unapređenju uslova života djece i njihovih porodica. Fond UN-a osnovan je u decembru 1946. godine s ciljem da se prevaziđu prepreke koje siromaštvo, nasilje, bolest i diskriminacija prouzrokuju na putu razvoja djeteta.

Sportska radionica za djecuDan državnosti BiH