Kroz zajedničku igru brzalice do unapređenja govora

02 Aprila, 2020

Brzalice pomažu u razvoju niza komunikativnih sposobnosti. Predstavljaju jedne od rijetkih usmenih govornih tvorevina koje su zabavne za recitovanje i u isto vreme mogu bit i odličan metod za razvoj govora i jezika kod djece.

Dobro produkovanom brzalicom smatra se ona koja je ponovljena najmanje  tri puta, vrlo brzo i bez grešaka. Obično se dešava da pri brzom izgovoru dođe do greške u izgovoru bar jedne riječi što izaziva smijeh kod prisutnih i uživanje u takmičenju pravilnog izgovora. Pokušajte da izgovorite “Klupčencetom ću te, klupčencetom ćeš me” ili “Kamenčićem ćeš me, kamenčićem ću te”.

Brzalice karakterišu riječi slične jedna drugoj u zvučnom skupu sa “sličnim”glasovima koje su kreirane tako da lako dođe do grške u izgovoru. Obično dolazi do greške u izgovoru komplikovanih riječi, te ovo izaziva smijeh i pravi odličnu zabavu. Vrlo često pogrešan izgovor pojedinih riječi nameće i asocijacije na neko drugo značenje riječi.

Brzalice ne predstavljaju samo dobru “lingvističku zabavu” već mogu i praktično poslužiti za razvoj govora i jezika. Na primer, brzalice mogu biti korištene u usvajanju stranog jezika kako bi se unaprijedio akcenat ili dobar izgovor. Logopedi koriste brzalice kao metod pomoći djeci I odraslima koji se susreću sa govorno-jezičkim poteškoćama.

Brzalice se mogu koristiti u svrhu razvoja govora i usvajaju se postepeno-vježbanjem:

  • Recitovati brzalicu polako kako bi njeno verbano produkovanje bilo jasno.
  • Sledeći nivo je učenje brzalice napamet.
  • Ponavljanje brzalice što je brže moguće sve dok recitovanje iste tri puta bez pauze ne bude savršeno.

Brzalice se mogu koristiti kako bi se vježabao pravilan izgovor pojedinih glasova. Logopedi često koriste brzalice kako bi dijete aktivno usvojilo pojedine glasove. Npr, dijete koje ima poteškoće u izgovoru glasa Š može ponavljati brzalicu “Miš uz pušku, miš niz pušku”.

Pored toga brzalice su korisne za razvoj auditivnog razlikovanja pojedinih fonema. Na primer, razlikovanje fonema Č i C (Četiri čavčića na čunčiću cijuču). Takođe, vježbanjem brzalica djeca razvijaju tečan izgovor (dobar ritam i tempo govora), kao i pravilno disanje koje je karakteristično za dobre govornike. 

Kod kuće roditelji mogu organizovati takmičenje i igru za svoju djecu. Potrebno je samo napisati brzalice na papiriće i izvlačiti iste iz šešira. Ovo može biti jedno zabavno takmičenje koje je ujedno i korisno za razvoj govora i jezika. Učešće roditelja je poželjno jer djecu posebno zabavljaju greške odraslih. 

                                                                                          Aida Junuzović dipl.logoped

Motoričke vježbe za djecu predškolskog uzrastaDrugi april, Svjetski dan svjesnosti o autizmu