Logopedska radionica za roditelje i djecu

20 Decembra, 2018

Prvih nekoliko godina djetetovog života su ključne za razvoj govora, jezika i kognitivnih vještina. Zbog toga je važno da osmišljavamo aktivnosti i strategije koje potpomažu razvoj govornih i jezičkih vještina i pružaju djeci neophodnu stimulaciju, pozitivno modelovanje i neposredni ljudski kontakt koji im je potreban.

Tako je u vrtiću „Pčelica“ održana logopedska radionica za roditelje i djecu pod nazivom „Govorne teškoće, kako ih prepoznati i tretirati kroz igru“. Radionicu su pripremili i održali logopedi Ustanove: Aida Junuzović, Selma Avdić i Ivona Dragutinović.

Kroz igru, jednostavne dnevne interakcije i iskustva možemo stimulisati razvoj govora, te pomoći djetetu da ovlada novim jezičkim vještinama.

Govorno jezičke vještine se ne razvijaju same za sebe. One su dio šire slike koja uključuje socijalnu interakciju, igru, posmatranje, manipulisanje objektima, slušanje i pažnju. Sve ove stvari učestvuju zajedno i često je, bez jedne, teško razviti drugu.

Odraslima nije potrebna posebna obuka da bi pružili djetetu pozitivan početak u životu. Postoji nekoliko jednostavnih sastojaka koji pomažu djetetu da raste, a na roditeljima je samo da obezbjede vrijeme za interakciju sa svojom djecom.

Igrajući se i dajući djetetu vremena i prostora da istražuje i ulazi u interakciju na svoj način, vi mu dopuštate da se razvija i uči u zabavnom i sigurnom okruženju.

Igra je dječiji posaoPrvi dan zime