Mališani vrtića Poletarac obilježili Dan rudara

23 Decembra, 2019

Rudarstvo, a naročito solarstvo je veoma važno za naš kraj. Kako bi smo  obilježili Dan rudara (21.decembar)  i upoznali djecu sa značajem rudarstva i zanimanjima rudara, ove godine smo odlučili ostvariti saradnju sa Solana d.d. Tuzla u čemu nam je pomogao Alijev tata.

Naučili smo da je Tuzla dobila ime prema turskoj riječi „tuz“ što znači so, da nastala je na naslagama soli koje su se ispirale, crpile i iskuhavale do dana današnjeg.

Djeca su u vrtiću naučila da se ugalj kopa u rudniku i na površinskom kopu, da se prevozi vozom i kamionima najviše do termoelektrane gdje se proizvodi struja i toplota za grijanje, te da rudare u rudnicima uglja zovemo „crni rudari“.

„Bijelim rudarima„ nazivamo rudare koji su ranije radili u rudnicima soli na našem području. U muzejskom prostoru Solane kustos je djecu upoznao sa načinom i značajem proizvodnje soli i odgovarao na njihova pitanja.

U toku je mala škola klizanjaPotpisani ugovori za realizaciju projekata dogradnje i rekonstrukcije predškolskih ustanova