OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SMIJEHA

19 Januara, 2023

Ivona Dragutinović

Svjetski dan smijeha je 1998. godine utemeljio indijski doktor Madan Katarie, a obilježava se s ciljem da podsjeti ljude da se što češće smiju, jer je smijeh zdrav, obogaćuje nas, ali i sve kojima ga pružimo. Smijeh je najbolji lijek protiv mnogih bolesti, stresa prije svega, koji je u savremenome načinu života u svakodnevnom porastu. Svjetski dan smijeha obilježava se čak 2 puta godišnje, 10. januara i 2. maja, a to je već dovoljni pokazatelj koliko je smijeh važan i koliki uticaj ima na naše psihičko zdravlje.

Raznim aktivnostima nastojali smo izmamiti osmijeh na lica, te se što više zabaviti; djeca su pjevala, plesala, roditelji su učestvovali u takmičarskim igrama, a zajedno su birali zadatke pripremljene za današnje druženje.

Naučno je dokazano da se svaki dan trebamo smijati, jer smijeh liječi stres tako što u organizmu povećava nivo hormona sreće, a smanjuje nivo hormona stresa, jednostavna je i dobra fizička aktivnost jer podstiče rad trbušnih mišića, poboljšava rad imunog sistema, te pogoduje radu srca i krvotoka (kad se smijemo srce nam ubrzano kuca, protok krvi je brži i kisik brže dolazi u naše stanice). Smijehom se borimo i protiv depresije, anksioznosti i nesanice, on nas oslobađa od straha i zabrinutosti, te pomaže smiriti bijes. Pridonosi i promjeni umnoga stanja, što povoljno utječe na liječenje bolesti.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 70% bolesti povezano sa stresom, a stres i negativne misli smanjuju se smijehom. Odrasle osobe se u prosjeku smiju 17 puta dnevno, a djeca to čine čak 300 puta u jednom danu.

Povodom „Svjetskog dana smijeha“ odgajatelji odgojnih grupa „Medvjedići“ i „Oblačići“ vrtića „Pčelica“ u saradnji sa logopedom vrtića Ivonom D. su pripremili radionicu za djecu i roditelje.

Na kraju dvosatne radionice, roditelji i djeca su prezentovali svoje završene zadatke, te iskazali sreću i zadovoljstvo zbog prisustvovanja istoj.

Zato smijte se što više, nađite vremena za smijeh i neka vam zdravlje bude na prvom mjestu..

„Nađite vremena za smijeh, to je melodija duše!“ Majka Tereza

DJEDA MRAZ JE DONIO POKLONEVRIJEDNI „LEPTIRIĆI“