Važnost fizičke aktivnosti u ranom uzrastu

10 Juna, 2024

Najvažnije razdoblje u djetetovom životu je predškolsko razdoblje. To je period ubrzanog rasta i razvoja i vrlo je važno da budemo osvješteni da će pravilan rast i razvoj djece u ovom periodu biti od velikog značaja za dalje etape djetetovog života.

Kretanje, istraživanje i igra su fundamentalni dijelovi djetetova života, koji ga uvode u život, i pripremaju na novonastale situacije svakodnevnog života. Poticanje djece na kretanje ima višestruke benefite za pravilan dječiji razvoj s obzirom da je kretanje primarna biološka potreba. Kroz kretanje ne razvijaju se samo motoričke, kognitivne, emocionalne i socijalne vještine kod djece, nego kretanje predstavlja i svojevrsni ventil za psihičku napetost kod djece.

Danas sve češće čujemo ili čitamo upozorenja o tome da današnja djeca i mladi ne učestvuju dovoljno u fizičkim aktivnostima. Djeca, posebno u gradovima, nemaju dovoljno prostora za igru, a roditelji nemaju dovoljno vremena. Upravo neaktivnost je razlog smanjenje uspostavljanja sinapsa između neurona u moždanom tkivu i slabljenje već uspostavljenih. Prema WHO djeca trebaju akumulirati najmanje 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti dnevno.

Svjesni činjenice da su djeca više aktivna napolju nego u zatvorenom prostoru mi u vrtiću Poletarac trudimo se da djeca provode što više vremena na otvorenom, iz razloga kako bi se njihova fizička aktivnost povećala. Osim boravka i igre u dvorištu našeg vrtića, nerijetko organizujemo i šetnje, izlete i posjete van vrtića.

Jedna od takvih aktivnosti bila je i radionica koju su za djecu iz grupe „Smajlići“ organizovale odgajateljica Narcisa Zulić i edukator-rehabilitator Elzana Razić, gdje su djeca imala priliku da se popnu na vidikovac Kicelj.

Popeti se na takvu visinu bio je zadatak koji je zahtjevao poseban fizički napor koji ubrzava disanje i dovodi do strujanju zraka u dišnim putevima, povoljno djeluje na organe za kretanje, krvotok i nervni sistmem, a koji prije svega doprinosi razvoju spretnosti, vježbanju različitih pokreta, usvajanju motoričkih vještina i potpuno zadovoljavamo potrebu djeteta za kretanjem i igrom.

Osim predivnog pogleda na grad djeca su imala priliku da istražuju tlo pronalazeći u njemu različite biljne i životinjske organizme, otkrivajući svijet prirode kojoj pripadaju i uče o zakonitostima i promjenama kroz godišnja doba, razvijajući na taj način taktilnu percepciju i senzorni doživljaj.

Rezanje makazama djeci izgleda izazovno i zabavno, ali zna da bude i veoma stresno jer uopšte nije tako jednostavna aktivnost, s obzirom da treba naučiti kako se drže makaze jednom rukom, kako se kontroliše otvaranje i zatvaranje sječiva, kako rezati u željenom smeru, kontrolisati koordinaciju oko-ruka. Zato smo iskoristili ovu situaciju i djeci dali priliku da vježbaju ovu vještinu u prirodnom okruženju režući travu, lišće i cvijeće, koje smo skupili i izradili svojevrstan herbarij.

Brojna istraživanja su pokazala da fizička aktivnost u ranom periodu i boravak na otvorenom itekako su povezani sa boljim fizičkim zdravljem, što uključuje bolje držanje tijela, jače kosti i mišiće, kao i bolje kardiovaskularne i respiratorne funkcije, odnosno da zbog nedovoljnog kretanja djece dolazi do pojave ravnih stopala, nepravilnog držanja tijela a kasnije i do ozbiljnijih problema. Djeca koja su fizički aktivna rjeđe se suočavaju sa hroničnim zdravstvenim problemima i manje su sklona prehladama i gripama.

Vrtić “Lastavica” OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠAObavještenje o radu Ustanove