Važnost fizičke aktivnosti u ranom uzrastu

11 Februara, 2021

Dana 05.02.2021.godine Elzana Razić, dipl.edukator-rehabilitator i Damir Hadžiabdić, prof.tjelesnog i zdravstvenog odgoja održali su radionicu pod nazivom “Važnost fizičke aktivnosti u ranom uzrastu” za djecu grupe Smajlići iz vrtića Poletarac. Radionici su prisustvovali i koordinator vrtića Poletarac Faketa Sarajlić, kao i odgajatelj grupe “Smajlići” Slavica Zec, a održana je na gradskom stadionu “Tušanj” uz pridržavanje svih epidemioloških mjera propisanih od strane higjensko-epidemiološke službe.

Fizička aktivnost u ranom uzrastu ne podrazumjeva naporne treninge i odlazak u teretanu, nego aktivnu igru, kretanje i istraživanje okoline.  S obzirom da su djeca mnogo aktivnija na otvorenom u odnosu na zatvoreni prostor trebalo da provode što više vremena napolju kako bi se njihova aktivnost povećala. Zahvaljujući današnjem načinu života, sve je veći broj djece koja se nedovoljno kreću. Zato je važno još od najranije dobi razvijati kod djece zdrave navike i omogućiti aktivnosti različitog intenziteta od laganih i umjerenih do intenzivnih. Iz tog razloga organizovaana je radionica za djecu koja je podrazumjevala:

  • Laganu šetnju od vrtića do gradskog stadiona (fizička aktivnost laganog intenziteta)
  • Vježbe zagrijavanja (fizička aktivnost umjerenog intenziteta)
  • Štafetne igre (fizička aktivnost visokog intenziteta)
  • Vježbe istezanja (fizička aktivnost umjerenog intenziteta)
  • Lagana šetnja od gradskog stadiona do vrtića (fizička aktivnost laganog intenziteta)

Aktivnost u ranom uzrastu doprinosi boljem držanju tijela, jačanju mišića i kostiju, kao i boljem kardiovaskularnom i respiratornom zdravlju. Djeca koja su fizički aktivna manje su sklona prehladama i gripama, kao i mnogim hroničnim bolestima (kao što su dijabetes, gojaznost i sl). Osim toga redovna fizička aktivnost doprinosi boljem razvoju motoričkih vještina kod djece, koncentraciji i pažnji, kao i socijalnoj i emocionalnoj zrelosti.

Rezultati podrške iz Fonda Volim Svoj GradMeđunarodni dan maternjeg jezika