SVJETSKI DAN AUTIZMA

01 Aprila, 2021

 

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 2. aprila,  (Svjetskog dana autizma) održana je radionica za djecu u vrtiću Jelenko, koju su osmislili i realizovali odgajatelj Begunić Azra i dipl.logoped Ivona Dragutinović.

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve tri godine života, a čiji uzroci nisu sasvim poznati; češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

Autizam se ne liječi, to je stanje koje traje tokom cijelog života. Autistične  osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresovanost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, te neuobičajeno vezivanje za određeni predmet.

http://www.centar-logos.hr/wp-content/uploads/2015/04/autizam_plakat.jpg

Svaka osoba s autizmom kao i bilo koja druga osoba koja nije urednog razvoja ima svoje potencijale i kvalitete koje treba razvijati. Ponekad je teško uočiti te kvalitete jer osoba ima minimum razumijevanja, pa svoje potencijale ne može izraziti na društveno prihvatljiv i svima jasan način, ali niti u jednoj osobi ne postoje samo teškoće. Neka autistična djeca pokazuju izrazito dobro razvijene motorne, matematičke i druge vještine. Uz primjerene edukacijske pristupe, pružanjem podrške porodici i stručnjacima uključenim u tretman, poticanjem pozitivnog stava u društvu mogu se poboljšati kvalitet i omogućiti dostojanstveniji stil života ovih osoba.

Polymed-Doboj
Poletarci pozdravljaju proljećeJasmin Imamović i Mensur Alić obišli novootvoreno obdanište u Gornjoj Tuzli (VIDEO)