Jabuka, sport i umjetnost

Oktobar 23, 2019

Dan jabuka obilježava se već tradicionalno 20. oktobra u cijelome svijetu. Sve je počelo davne 1990. godine u Londonu kada je organizacija Common Ground (Zajednička tla) odlučila jabuku, „kraljicu voća“ s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta te upoznavanjem ljudi s mnogobrojnim sortama jabuka.

Ubrzo su se tradiciji obilježavanja ovoga dana pridružile mnoge udruge, organizacije, škole i vrtići u svijetu. Tako su i mališani vrtića Jelenko učili i naučili mnogo o važnosti jabuke u prehrani ljudi.

Jabuka je bogata brojnim vitaminima, sadrži više od 80% vode pa gasi žeđ i osvježava i jača imunitet. Zbog kalcija i fosfora koje sadrži, pozitivno djeluje na izgradnju kostiju i zubića. Kako su vješto povezali jabuku, sport i umjetnost pogledajte u galeriji koja slijedi.

Obilježili smo Svjetski dan hraneJesenja priča